EnglishGreek
0 0,0 

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

View Cart Checkout

BLOG

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το στρώσιμο ενός Bowl Ναργιλέ! 

<strong>Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το στρώσιμο ενός Bowl Ναργιλέ! </strong>

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να στρώσουμε ένα Bowl Ναργιλέ. Το Pack που επιλέγουμε εξαρτάται από τον τύπο του καπνού που έχουμε στε χέρια μας, τον τύπο του μπολ, τις προσωπικές μας προτιμήσεις αλλά και την επιθυμητή ένταση του session μας. Κυρίως, οι τρόποι «πακεταρίσματος» χωρίζονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με βάση το ύψος που στρώνουμε τον καπνό (Underpack, On The Rim, Overpack) την πυκνότητα του καπνού (Fluff pack, Normal Pack, Semi-Dense Pack, Dense Pack) αλλά και τη διάταξη των γεύσεων του Mix (Πίτα, Mix, Layer Pack). Κάθε μέθοδος έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και φυσικά η επιλογή εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θελουμε να πετύχουμε κάθε φορά. Πάμε να δούμε και να αναλύσουμε το καθένα ξεχωριστά. 

Underpack: Εδώ ο καπνός βρίσκεται καποια χιλιοστά κάτω από το χείλος του HMD, έτσι ώστε να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με αυτό. Ο καπνός θερμαίνεται ομοιόμορφα στο Bowl όσο αυτό ζεσταίνεται. Η γεύση είναι πιο καθαρή καθώς δεν έχουμε καπνό που καίγεται από την επαφή με το HMD, ωστόσο το ντουμάνι είναι «σχετικά» πεσμένο. Απαιτείται μεγαλύτερη θερμοκρασία (πιθανώς περισσότερα κάρβουνα) για να έρθει το Bowl στην επιθυμητή θερμοκρασία. Η μέθοδος αυτή εξοικονομεί καπνό και εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια στο session. Προτιμάται σε πήλινα κλασικού τύπου, και με καπνούς κυρίως Ρώσικης φιλοσοφίας, με έμφαση στο γευστικό αποτέλεσμα. Συνίσταται ως επί το πλείστον σε αρχάριους καπνιστές που φοβούνται την ένταση αλλά και σε πεπειραμένους καπνιστές που εστιάζουν στη γεύση και όχι στο ντουμάνι. 

On the Rim: Εδώ ο καπνός βρίσκεται οριακά στο χείλος του Bowl, ακουμπώντας τις μπίλιες- αν μιλάμε για Kaloud Lotus 1+ -. Το πάνω μέρος του καπνού καίγεται γρηγορότερα. Το ντουμάνι είναι πλουσιότερο από το Underpack και η γεύση αρκετά έντονη. Σε αυτήν την περίπτωση θυσιάζουμε τη διάρκεια για χάρη της έντασης. Απαιτείται ελαφρώς λιγότερη θερμοκρασία καθώς ο καπνός έρχεται σε άμεση επαφή με το διαχειριστή θερμότητας. Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή pack, και γενικά κατάλληλη για κάθε μορφή καπνού και Bowl, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Είναι αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν «standard» packing και κάπνισμα. 

Overpack: Εδώ ο καπνός βρίσκεται πάνω από το χείλος του Bowl και «προεξέχει». Έρχεται σε άμεση επαφή με όλη την επιφάνεια του HMD το οποίο πατάει επάνω στον καπνό αντί για το Bowl. Η γεύση είναι εντονότερη από τις άλλες δύο περιπτώσεις, ενώ αισθανόμαστε και το χαρακτηριστικό «κάψιμο» στο λαιμό. Το ντουμάνι είναι το περισσότερο από τις άλλες δύο περιπτώσεις. Το κάπνισμα είναι βαρύ και έντονο όμως η διάρκεια του session μειωμένη καθώς το επάνω στρώμα του καπνού καίγεται εντελώς και δεν επιτρέπει στον υπόλοιπο καπνό από κάτω να καεί ομοιόμορφα και αργά.  Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να αισθανόμαστε τη γεύση «καμμένη». Συνίσταται για καπνούς με μεγάλη αντοχή στη θερμότητα -συνήθως μαύρους- και για καπνιστές με μεγάλη εμπειρία που επιθυμούν να πετύχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αυτές είναι οι τρεις μέθοδοι packing όσον αφορά το ύψος στο οποίο θα στρώσουμε τον καπνό μας. Η επόμενη κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με το ποσό πυκνά θα κατανέμουμε τον καπνό μέσα στο Bowl μας. Πάμε να εξηγήσουμε: 

Fluff Pack (0% πυκνότητα): Πρόκειται για το πιο “αεράτο” στρώσιμο που υπάρχει. Ο καπνός μπαίνει «αφράτος» μέσα στο Bowl, καθώς προσπαθούμε απλά να τον αφήσουμε μέσα χωρίς να τον πατήσουμε καθόλου. Ο αέρας περνάει ανάμεσα από τα φύλλα του καπνού επιτρέποντας στο Bowl μας να αναπνέει και τον καπνό να καίγεται πλήρως ομοιόμορφα. Είναι ο τρόπος με τον οποίο συνίσταται να στρώνονται οι περισσότεροι ξανθοί καπνοί που δεν έχουν ιδιαίτερη αντοχή στη θερμότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη πολλών καπνιστών, είναι ότι θεωρούν πως όσο περισσότερο καπνό στριμώξουν μέσα στο πήλινο τους τόσο περισσότερη γεύση, διάρκεια και ντουμάνι θα έχει. Η αλήθεια είναι πως ένα καλό Fluff pack μας παρέχει το αρτιότερο αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις καπνών, εξοικονομώντας μας γραμμάρια και χαρίζοντας μας διάρκεια στο session. Τέλος, σε ένα Killer Bowl, με αυτόν τον τρόπο στρωσίματος το τράβηγμα της τζούρας είναι πολύ ανοιχτό. 

Normal Pack (25% πυκνότητα): Εδώ έχουμε την ίδια ποσότητα καπνού η οποία μπαίνει στο Bowl μας όπως σε ένα Fluff Pack, μόνο που αυτήν τη φορά, αντί απλώς να ρίξουμε τα φύλλα του καπνού μέσα στο Bowl, τους κάνουμε ένα ελαφρύ στρώσιμο προς τα κάτω ώστε να κλείσουν ελάχιστα τα κενά μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα πιο ομοιόμορφο στρώμα καπνού. Είναι αρκετά κοντά στο Fluff Pack, ενώ κάποιοι λένε πως βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του Bowl. 

Semi-dense Pack (50-75% πυκνότητα): Εδώ βάζουμε ελαφρώς περισσότερο καπνό από ότι πριν, και τον πιέζουμε περισσότερο, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τα κενά αέρος ανάμεσα στα φύλλα του καπνού μας. Με αυτόν τον τρόπο χρειαζόμαστε λιγότερη θερμότητα για το Bowl μας. Το semi-dense pack συνίσταται σχεδόν αποκλειστικά για μαύρους καπνούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις ξανθών. Πολλοί θεωρούν πως αυτό το pack επιτρέπει στο μαύρο καπνό να καίγεται πιο αργά, δίνοντας μας μεγαλύτερη διάρκεια στα session. 

Dense Pack (100% πυκνότητα): Το dense packing είναι μια μέθοδος που αφορά μαύρους καπνούς και ίσως αποκλειστικά συγκεκριμένες εταιρείες αυτών. Ο καπνός συμπιέζεται ομοιόμορφα έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθόλου κενά μεταξύ των φύλλων και ουσιαστικά να γίνεται μια ενιαία μάζα. Προσοχή! Αυτή η μέθοδος απαιτεί μεγαλύτερη εμπειρία και είναι πολύ εύκολο να σας καταστρέψει το session αν δεν εφαρμοστεί σωστά, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάλληλη διαχείριση της θερμότητας. Αν πετύχει δε, θεωρείται ότι παρέχει τη μέγιστη ένταση και διάρκεια καπνίσματος. Η πιο ενδεικτική εταιρεία καπνού που συστήνει το Dense Pack είναι ο Αμερικάνικος κολοσσός “Tangiers”. 

Και αφού μιλήσαμε και για την πυκνότητα του καπνού, φτάνουμε στο τελευταίο στάδιο διαχωρισμού στρωσιματος: αυτό που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούμε τις γεύσεις μας στο Bowl όταν κάνουμε mix! 

Πίτα: Ας αρχίσουν οι χοροί! Η τελευταία κατηγοριοποίηση του packing, ανάλογα με τη διάταξη των καπνών δηλαδή, αποτελεί και την πιο διχαστική, τουλάχιστον μεταξύ του ελληνικού κοινού του ναργιλέ. Η λεγόμενη «πίτα» πρόκειται ουσιαστικά για τη διάταξη των διαφορετικών γεύσεων ενός mix, στη σειρά, δηλαδή η μια δίπλα στην άλλη, σαν κομμάτια μιας πίτας. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η μέθοδος, αφορά κυρίως τα Phunnel Bowls. Πρόκειται για την πιο «ξεκούραστη» μέθοδο mixing, καθώς δεν απαιτεί προεργασία. Πολλοί λένε πως με αυτόν τον τρόπο, οι διαφορετικές γεύσεις δεν καίγονται ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η γεύση του Bowl κατά τη διάρκεια του session, ανάλογα με το ποια μεριά καίγεται πρώτη. Η αλήθεια είναι, πως όπως έχουμε προαναφέρει, διαφορετικοί τύποι καπνού απαιτούν διαφορετικη διαχείριση τόσο της θερμότητας όσο και του στρωσίματός τους. Επομένως, υπάρχει μια βάση σε αυτήν τη θεωρία. Ωστόσο, αν μιλάμε για καπνούς ίδιου χρώματος φύλλου, π.χ ξανθό με ξανθό, οι διαφορες πιθανότατα να είναι απειροελάχιστες, χωρίς να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που μιλάμε δε για ένα mix από καπνούς της ίδιας εταιρείας, δεν πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Στο εξωτερικό μάλιστα, υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη προς τις «πίτες», ανεξάρτητος καπνού και mix, ειδικότερα στη Γερμανία, όπου τα Phunnel κυριαρχούν στην αγορά. 

Mix: Σε αυτήν την περίπτωση, αναμειγνύουμε τις γεύσεις που θα αποτελέσουν το mix μας πριν τις τοποθετήσουμε στο Bowl μας σε μια επιφάνεια μιξαρίσματος. Το ομοιόμορφο μείγμα τοποθετείται στη συνέχεια στο Bowl, με τις μολασες να έχουν ενωθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν πώς μόνο έτσι απολαμβάνουν ένα αληθινό mix, άλλοι πως χάνουν τις ξεχωριστές νότες του κάθε συστατικού και αισθάνονται ένα μπερδεμένο αποτέλεσμα. Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση, με την προσωπική μου γνώμη να είναι πως δεν υπάρχει τόσο τεράστια διαφορά μεταξύ των δυο προαναφερθέντων μεθόδων. Αυτός ο τρόπος mixing φυσικά, λειτουργεί σε κάθε τύπο Bowl. 

Layer Pack: Εδώ τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι καπνοί που αποτελούν το mix μας, τοποθετούνται μέσα στο Bowl σε στρώματα, ο ένας μετά τον άλλον. Συνήθως, μιλάμε για τρία στρώματα καπνού, το κάτω, το μεσαίο, και το πάνω. Καταλαβαίνετε πως αυτή η μέθοδος συναντάται κυρίως σε πήλινα κλασικού τύπου και ειδικότερα τα βαθύτερα που μας παρέχουν το απαιτούμενο βάθος. Το Layer Pack, μας προσφέρει άπειρους τρόπους πειραματισμού και κατά τη γνώμη μου αποτελεί την πιο δημιουργική μέθοδο packing. Τα διαφορετικά στρώματα, ανάλογα και με τη διάταξη τους, παρέχουν μια διάσταση στο γευστικό αποτέλεσμα του Bowl μας που μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του session, αλλά ακόμη και με το πόσο δυνατά τραβάμε την τζούρα μας. Π.χ. με μια πιο δυνατή τζούρα αισθανόμαστε καλύτερα τη γεύση που βρίσκεται στον πάτο του pack μας. Αναμφίβολα, αποτελεί τη μέθοδο που πρέπει να τελειοποιήσει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το κομμάτι του mixology στο ναργιλέ, καθώς οι πιθανοί συνδυασμοί και τα αποτελέσματα είναι μοναδικά! 

Αυτοί ήταν οι διαφορετικοί τρόποι στρωσιματος ενός Bowl. Μπορείτε να πειραματιστείτε, να δοκιμάσετε, και να μας δώσετε τις ιδέες σας για μελλοντικά άρθρα!  

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

×