0 0,0 

Cart

No products in the cart.

BLOG

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑΡΓΙΛΕ:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑΡΓΙΛΕ:

Σήμερα θα μιλήσουμε για τα κριτήρια με τα οποία αγοράζουμε ένα ναργιλέ. Οι περισσότεροι καταναλωτές πριν αγοράσουν ένα ναργιλέ εστιάζουν κυρίως στην τιμή και την εμφάνιση. Παρότι και τα δυο αποτελούν πρωταρχικά κριτήρια επιλογής, υπάρχουν κι άλλα, εξίσου σημαντικά, τα οποία ίσως πολλοί να παραβλέπουν. Πάμε να τα αναλύσουμε. 
Αρχικά, όπως ήδη αναφέραμε, τα πάντα ξεκινούν από την τιμή. Όπως σε οποιαδήποτε αγορά, έτσι και στο κομμάτι ενός ναργιλέ, το μπατζετ είναι το πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο για να κάνουμε την επιλογή μας. Το θετικό είναι ότι πλέον η αγορά καλύπτει ένα τεράστιο εύρος τιμών και σίγουρα υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για κάθε τσέπη. 
Το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας είναι η ποιότητα. Τα υλικά κατασκευής του ναργιλέ μας είναι αυτά που θα καθορίσουν την ανθεκτικότητα του, την αντίσταση του σε πιθανές φθορές και τη μακροζωία του. Ως κορυφαία επιλογή έχει επικρατήσει το ανοξείδωτο ατσάλι (stainless steel), το οποίο συναντάμε σχεδόν σε όλα τα μοντέλα, με ορισμένα να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από αυτό, ενώ άλλα το «ντύνουν» με διάφορα άλλα υλικά, όπως η πολυακετάλη, το ξύλο, ακόμη και ο χαλκός. Καμία επιλογή δε θα έπρεπε να θεωρείται «κακή», ωστόσο ένας πλήρως ανοξείδωτος ναργιλές είναι σίγουρο πως αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή.
Άμεσο επακόλουθο της ποιότητας και των υλικών που χρησιμοποιεί ένας ναργιλές, είναι η εμφάνιση του. Φυσικά, το design και η «ομορφιά» είναι ένα καθαρά υποκειμενικό κριτήριο κι εφάπτεται στα γούστα και την αισθητική του καθενός. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη γενική φιλοσοφία και αισθητική του μέρους που θα ενσωματώσουμε ένα μοντέλο ώστε να επιλέξουμε με  σωστά κριτήρια. Παραδείγματος χάριν ένας industrial χώρος μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα μοντέλα πλήρους ανοξείδωτου look με πιο αυστηρό ύφος, ενώ ένα καλοκαιρινό cocktail bar με Tiki στοιχεία ίσως να εκτιμήσει κομμάτια ντυμένα με ξύλο που θα ταιριάζουν πλήρως στη γενική εικόνα του χώρου. 
Το μέγεθος σίγουρα παίζει ρόλο! Όταν μιλάμε για ναργιλεδες που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, πέρα από την εμφάνιση και το στοιχείο του εντυπωσιασμού, θα πρέπει να κοιτάμε και την ευχρηστία ενός μοντέλου. Χαρακτηριστικά, μικρότεροι σε μέγεθος ναργιλέδες είναι πολύ πιο εύκολοι τόσο στη συναρμολόγηση, τη χρήση, τη μεταφορά και το σερβίρισμα, όσο και συνήθως την αποσυναρμολόγηση και το καθάρισμα. Σε αυτήν την κατηγορία, μπορούμε να εισάγουμε και το κριτήριο της «ευκολίας» ενός ναργιλέ. Η ύπαρξη ανταλλακτικών σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης για άμεση αντικατάσταση τους μπορεί να μας λύσει τα χέρια και να μη μας στερήσει χρόνο και χρήμα. Παραδείγματος χάριν, είθισται να προτιμάμε μοντέλα με κούμπωμα φλάντζας που έχουν καθολική εφαρμογή και ταιριάζουν σε κάθε τύπο γυάλας, ενώ τα μοντέλα με βιδωτό κούμπωμα συνήθως αποφεύγονται καθώς σε περίπτωση ατυχήματος η αντικατάσταση είναι χρονοβόρα, κοστοβόρα και στις χειρότερες περιπτώσεις έως και αδύνατη αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ανταλλακτικά. 
Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απόδοση. Το τράβηγμα, η εξαέρωση, η απόδοση της γεύσης και συνολικά η εμπειρία καπνίσματος ενός ναργιλέ είναι αυτά τα οποία θα καθορίσουν τελικά την επιλογή μας. Το τράβηγμα αποτελεί και πάλι ένα υποκειμενικό κριτήριο που διαφέρει από πελάτη σε πελάτη, όμως σίγουρα ένας ναργιλές που έχει κυρίως σωστή εξαέρωση και γενικότερα άρτια λειτουργία, θα ευχαριστήσει σε διαφορετικό βαθμό όλους τους καταναλωτές. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν τόσες επιλογές και συστήνεται να υπάρχει ποικιλία σε μοντέλα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες ακόμη και των πιο απαιτητικών καπνιστών! 
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τον οδηγό αγοράς ναργιλέ του Titto Peronetti:

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …