0 0,0 

Cart

No products in the cart.

BLOG

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ MIXOLOGY

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ MIXOLOGY

Τι είναι αυτό που κάνει ένα ναργιλέ απολαυστικό; Ποιο είναι το βασικότερο προσόν ενός ικανού σεφ; Στο παρελθόν έχουμε γράψει για την καθαριότητα, την εξυπηρέτηση και την ευγένεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα και πολλά άλλα. Αυτό που πάντα θα μένει στο τέλος όμως είναι η γεύση. Προσωπικά, εάν κάτι με εξιτάρει στο χώρο του ναργιλέ, είναι να πειραματίζομαι συνεχώς και να δημιουργώ νέες γευστικές περιπέτειες, δοκιμάζοντας τα όρια τόσο του εαυτού μου και των ικανοτήτων μου, όσο και των υλικών-πρώτων υλών μου. Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε ένα Δεκάλογο – Ευαγγέλιο για το mixology, προσπαθώντας να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα do’s and dont’s.

Συνίσταται μελέτη, αποστήθιση, κι εφαρμογή των εντολών με προσήλωση, πίστη και αφοσίωση!

1. Τίμα τον καπνό σου

Ας το πιάσουμε από τα βασικά. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι το packing παίζει το σημαντικότερο ρόλο για την απόδοση του bowl μας. Στο παρόν άρθρο δε θα σταθούμε στις μεθόδους packing, εξάλλου αυτό έχει αναλυθεί εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο. Αυτό που είναι όμως χρήσιμο να επαναλάβουμε, είναι ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τον καπνό και γενικά τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Σεβόμαστε τον καπνό με το να μην το σπαταλάμε, να μην τον αλλοιώνουμε (με τεχνικές όπως το ψιλόκομμα ή το στέγνωμα), να το διατηρούμε όπως πρέπει για να μη χάνει τα αρώματα του, αλλά και να του προσφέρουμε τη θερμότητα που χρειάζεται για να αποδώσει. Ο καπνός για το ναργιλετζή, είναι ό,τι είναι οι πρώτες ύλες για το σεφ. Συμβιβασμοί στην ποιότητα, δε γίνονται δεκτοί.

2. Ου περιορίσεις τη δημιουργικότητα σου.

Το Mixology, ξεκινάει πολύ πριν τοποθετήσουμε τον καπνό μέσα στο bowl. Είναι τρόπος σκέψης. Είναι φαντασία, δημιουργικότητα, ενθουσιασμός, τρέλα. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου με το παραμικρό ερέθισμα να συλλαμβάνει ιδέες για κάποιο ασυνήθιστο mix και να ενθουσιάζεται και μόνο στην ιδέα. Η μεγαλύτερη μου ικανοποίηση δεν είναι όταν συνδυάζω το λεμόνι με τη μέντα και το τσουρέκι με το γάλα, αλλά όταν καταφέρνω να παντρέψω το φυστίκι με το raspberry, το ρούμι με τη βρώμη και το bacon με το πεπόνι! Τα όρια της φαντασίας μας είναι ακριβώς εκεί που οι ίδιοι τα θέτουμε. Και για χάρη του mixology, οφείλουμε να βάζουμε προκλήσεις στους ουρανίσκους και τη γλώσσα μας ρισκάροντας, στο κυνήγι εκείνου του απροσδόκητου συνδυασμού που τελικά θα μας εκπλήξει.

3. Κράτα την ισορροπία στις νότες.

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ MIXOLOGY

Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε περιγραφές αρωμάτων; Εάν γνέψατε καταφατικά, σίγουρα θα θυμάστε ότι στο συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων η δομή ενός αρώματος είναι η εξής: νότες κορυφής, μεσαίες νότες, και νότες βάσης. Αυτό φυσικά, εξηγείται λογικά. Όπως κάθε ομάδα έχει την άμυνα, το κέντρο, και την επίθεση, έτσι και κάθε γευστική δημιουργία, πρέπει να είναι ισορροπημένη. Η πολυπόθητη ισορροπία, επιτυγχάνεται ποικιλοτρόπως, και είναι αυτή που θα δώσει προσωπικότητα στο mix μας, δείχνοντας ότι πραγματικά γνωρίζουμε τι κάνουμε. Είναι θεμιτό να επιλέγουμε μια γεύση πάνω στην οποία θα δομήσουμε το bowl μας, ως βάση, και τις συμπληρωματικές γεύσεις, ως έξτρα νότες που θα αναδείξουν τη βάση μας και θα την πλαισιώσουν αρμονικά. Μην προσπαθείτε να αναδείξετε πολλούς πρωταγωνιστές ταυτόχρονα, σκεφτείτε το καλό της ομάδας.

4. Χρησιμοποίησε την όσφρηση σου.

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ MIXOLOGY

Στις αρχές του ταξιδιού μου στο χώρο του ναργιλέ όντας εντελώς άπειρος, θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα φίλο μου ο οποίος κάθε φορά που ετοιμαζόταν να φτιάξει κάποιο μιξ, πλησίαζε τις γεύσεις μεταξύ τους και τις μύριζε, προσπαθώντας να προσομοιώσει το τελικό αποτέλεσμα του πιθανού παντρέμματός τους. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, και παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, αυτός ο κανόνας είναι ο ορισμός του beauty in simplicity. Έχω φτιάξει εκατοντάδες mix και αυτήν την εντολή δεν την παραβαίνω σχεδόν ποτέ. Δουλεύει!

5. Εκμεταλλεύσου το packing και τη θερμοκρασία

Μπορεί να είπαμε ότι δε θα σταθούμε στις μεθόδους packing και στη διαχείριση θερμότητας στο παρόν άρθρο, ωστόσο δεν μπορούμε και να τις παραλείψουμε εντελώς. Το σωστό packing αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του mixology, και είναι αυτό που μεταφέρει όλες τις γνώσεις και τις ιδέες από τη θεωρία στην πράξη. Η επιλογή τόσο του κατάλληλου στρωσίματος όσον αφορά το ύψος, του τρόπου κατανομής των γεύσεων στο bowl αλλά και της πυκνότητας, όσο και της απαιτούμενης θερμότητας και διαχείρισής της, μπορούν να μεταμορφώσουν οποιοδήποτε mix. Η εμπειρία είναι η πυξίδα μας στην επιλογή των συντεταγμένων, και πιστέψτε με, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός αποτυχημένου ή ενός σπουδαίου bowl με ακριβώς τα ίδια συστατικά!

6. Αξιοποίησε την ποικιλία καπνού

Ένα άλλο παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό και από τα αγαπημένα μου mix που έχω δοκιμάσει πρόσφατα είναι η “Πορτοκαλόπιτα” του Titto. H εκτίμηση μου και αποδοχή αυτής της δημιουργίας, δεν έγκειται μονάχα στο γευστικό αποτέλεσμα και τη σύνθεση της ιδέας, αλλά πολύ περισσότερο στην άρτια εκτέλεση. Έχοντας τσεκάρει όλα τα προαναφερθέντα κουτάκια εντολών, είναι το τέλειο παράδειγμα της έκτης εντολής. Συμπεριλαμβάνοντας διαφορετικές ποικιλίες καπνού με εντελώς άλλες ιδιότητες μεταξύ τους, επιτεύχθηκε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο τέλειο για τα δικά μου δεδομένα. Για παράδειγμα, η μικρή ποσότητα καπνού από την “Terror” σειρά της εταιρείας “Troffimoff’s”, υψηλότατης περιεκτικότητας σε νικοτίνη έδωσε βαρύτητα στο bowl, η επιλογή ξανθού καπνού με μεγάλη υγρασία της εταιρείας “Starline” προσέφερε τα μέγιστα στη γεύση, ενώ ο “κλασσικός” μαύρος καπνός έδεσε τους δύο προηγούμενους και έφερε την πορτοκαλόπιτα σε αρμονία.


7. Ου περιπλέκεις δίχως λόγο

Καλά όλα αυτά, αλλά όπως είπαμε και προηγουμένως, πολλές φορές η μαγεία κρύβεται στην απλότητα. Προσωπικά, με την κατάλληλη αιτιολόγηση, μπορώ να δεχθώ ακόμα και 10 γεύσεις σε κάποιο mix, αρκεί αυτός που το φτιάχνει να έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο λόγο που εξυπηρετεί η χρήση της κάθε μιας για τη συνολική τελική εικόνα. Το πιθανότερο είναι, πως όσο περιπλέκουμε τις γεύσεις μας, εάν δε γνωρίζουμε εκατό τοις εκατό τι κάνουμε, “θολώνουμε” το αποτέλεσμα παρά το εμπλουτίζουμε. Κάντε κάθε τι με σκοπό.

8. Ουκ επαναλαμβάνεσαι. Πειραματίσου.

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ MIXOLOGY

Αυτή η εντολή με αντιπροσωπεύει περισσότερο από κάθε άλλη ως τώρα. Προσωπικά, θα μπορούσα να πω ότι δεν έχω καπνίσει ποτέ το ίδιο mix. Εντάξει, προφανώς υπάρχει μια δόση υπερβολής, και θα τύχει να επαναλάβω μια εκτέλεση σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, όμως κατά κανόνα σιχαίνομαι να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα. Αντιθέτως, προσπαθώ συνεχώς να πειραματίζομαι με νέες προκλήσεις, δοκιμάζοντας κυριολεκτικά οτιδήποτε μου κατέβει στο κεφάλι. Το μεγαλύτερο κέρδος αυτής της εντολής, πέρα από την ανακάλυψη νέων συνδυασμών για τον εμπλουτισμό του προσωπικού μας “τσελεμεντέ”, είναι και η απόκτηση εμπειρίας! Σκεφτείτε το σα να εκτελούμε συνεχώς διαφορετικές μαγειρικές συνταγές. Κάποια στιγμή ίσως φτάσουμε στο σημείο να λέμε ότι ξέρουμε να φτιάχνουμε τα πάντα!

9. Βασίσου στις αναμνήσεις σου

Το συναίσθημα είναι κάτι που δεν αγοράζεται. Δε μετριέται σε γραμμάρια, ούτε στρώνεται fluff ή dense. Οι αναμνήσεις και τα βιώματα μας, μας συνοδεύουν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Σίγουρα θα θυμάστε ένα δροσιστικό, σοκολατένιο παγωτό στην αυλή του σπιτιού σας ένα καλοκαιρινό απόγευμα της παιδικής σας ηλικίας, ή ένα καυτό καφέ στο φιλόξενο σαλέ ενός χιονοδρομικού την ώρα που έξω χιονίζει. Αν προσπαθήσετε να αναπαράξετε αυτές τις μνήμες στις δημιουργίες σας και τα καταφέρετε, να είστε σίγουροι πως οι περισσότεροι θα ταυτιστούν μαζί σας και θα τις απολαύσουν εξίσου. Μπορείτε να φτιάξετε ναργιλέ με συναίσθημα; Αμφιβάλλω ότι θα ακούσετε το παραμικρό παράπονο.


10. Ου παραλείψεις το μυστικό συστατικό.

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ MIXOLOGY

Το καλύτερο, σας το κράτησα για το τέλος. Δεν είχα σκοπό να το παραλείψω φυσικά, αλλά ήθελα να είναι μια αποκλειστική γνώση για όσους φτάσουν μέχρι εδώ. Αυτό, διότι τούτη η εντολή είναι η πιο πολύτιμη. Το μυστικό συστατικό που πρόκειται να αποκαλύψω, μπορεί να σας μεταμορφώσει από απλό μάγειρα σε μάστερ σεφ. Είναι ένα συστατικό που ταιριάζει σε κάθε mix, χρειάζεται να βάλουμε ίσα ίσα σε οποιοδήποτε μέρος του bowl μας, και διαθέτουμε όλοι σε αφθονία. Καμία μαντεψιά; Το ice; Θα μπορούσε, αλλά όχι. Η αγάπη. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, και το κάνεις με όλο σου τον εαυτό, μπορεί να συναντήσεις εμπόδια, να σκοντάψεις, να πέσεις ξανά και ξανά και προσωρινά να αποτύχεις. Αν όμως δεν τα παρατάς και συνεχίσεις να σηκώνεσαι, αν αφιερώσεις την ψυχή σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρεις. Ο Θεός είπε αγάπα τον πλησίον σου, εσύ όμως κράτα και λίγη αγάπη για τον εαυτό σου και για ότι σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος. Για μένα προσωπικά, το Mixology και ο ναργιλές συνολικά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ελπίζω και για σας.

Αν ξέχασα κάτι, περιμένω τις δικές σας εντολές. Είστε τυχεροί, αντί για πλάκα τις έχω γραμμένες σε Word, οπότε μπορούμε να τις επεξεργαστούμε. Μωυσή, κοίτα να μαθαίνεις!

Μπορεί να σας ενδιαφέρει …